Vjerojatno ste čuli da su vlakna korisna za naše zdravlje, ali znate li da adekvatan unos može biti koristan u kontroli šećerne bolesti?
Ova važna hranjiva tvar, prisutna u voću, povrću, cjelovitim žitaricama i mahunarkama, ima važnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi i može pomoći u sprečavanju mogućih komplikacija dijabetesa. Također, istraživanja dosljedno pokazuju povezanost visokog unosa prehrambenih vlakana putem prehrane s 20-30 % smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.
Vlakna su dijelovi staničnih stjenki biljnih stanica. Tijelo ih ne apsorbira niti probavlja, ali imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja. Postoje dvije vrste prehrambenih vlakana – vlakna topiva u vodi i netopiva vlakna. Većina namirnica sadrži obje vrste vlakana, ali obično je neka namirnica bogatija jednom vrstom vlakana u usporedbi s drugom. Svaka vrsta ima važne zdravstvene prednosti i različitu ulogu u tijelu.
O pozitivnim učincima prehrambenih vlakana u kontroli dijabetesa i načinima kako povećati unos istih pročitajte klikom na sljedeću poveznicu.